23 lihtsat soovitust koos lisandustega

Otsisin täna, jõulude esimesel pühal, üles ühe üsna vana teksti, sest mulle tundus, et seda peab uuendama. Aga vist ei peagi. Seda tohivad endiselt lugeda ainult loomaõigusaktivistid ja neilegi võib see naiivsevõitu tunduda, aga mis sellest. Naiivsus päästab maailma.

See nimekiri on kunagi ilmunud Loomuse blogis, täpsemalt siin, aga võibolla kuskil veel, ma enam ei mäleta. Olen näinud seda ka soome keelde tõlgituna, aga ei mäleta sedagi, kus just.

Enne kui need lingi taga olevad 23 soovitust siia kopeerin, siis selgitan, miks. Nimelt on jõulupühad veganitele ja loomaõiguslastele keeruline aeg, traditsioonilised pühadetoidud on tavaliselt vägagi loomsed; veganitel, eriti noortel veganitel võib perekondlikel koosviibimistel väga keeruline olla, sest sugulased saavad teada, et nad ei olegi oma veidrast eluviisist välja kasvanud jne. Skisofreenilist jõuluaegset üheaegset headuse rõhutamist ja tapmise normaliseerimist on raske taluda.

Siinse blogi kõige esimeses ja kõige lühemas blogipostituses kirjutasin aktivismi kohta nii: “Loomaõiguslus rikub inimese niimoodi ära, et kõik teised tegevused tunduvad mõttetumad ja tühised ükskõik kui huvitavad või austusväärsed need on. Kuidas saabki olla midagi olulisem kui just praegu vaevleb ebaloomulikes oludes nii palju loomi nagu ei kunagi varem inimkonna ajaloo vältel. Ehkki inimene ei ole loomadest kunagi nii palju teadnud kui täna. Muidugi pean ma silmas eelkõige imetajaid ja eelkõige nn põllumajandusloomi, aga mitte ainult. Maailm on valesti. Loomaõiguslane on seega nagu katkematus sõjas rumaluse ja ükskõiksusega… “

Kuna praegu on veganlus ja küllap ka loomaõiguslus tuntum kui iial varem, siis on ähvardab aktiviste veel üks oht – järjest raskem on inimestest lugu pidada. Ikka ja jälle tuleb ette, et mõni väga sümpaatne, tark, empaatiline, südamlik, imetlusväärne inimene võtab kuskil avalikult veganluse ja loomateemade vastu sõna. Ilmselt on tegu enesekaitse, ignorantsuse ja ebamugavuse seguga ja põhjuste üle arutlemine on nagunii pikem jutt, aga aktivistidele võib see päris halvasti mõjuda. Nahk ei ole kunagi liiga paks.

Sestap ähvardab aktiviste misantroopia ja läbipõlemine, võimalik ka, et mõlemad korraga. Kirjutan sellest küll kergel toonil, aga teema on väga tõsine. Allolevatele soovitustele oskan täna lisada veel kaks asja: Esimesena selle teadmise, et pea kõik teraapiad, mis sobivad  post-traumaatilise stressihäire – PTSH (PTSD) puhul, peaksid sobima ka aktivismiväsimuse  või läbipõlemise korral. On muidugi täiesti võimalik, et teie poolt leitud terapeut ei saa sellest üldse aru, aga eks siis tuleb talle selgitustööd teha. Kogemusnõustamist pakub ka Eesti Vegan Selts ja võibolla ongi õige just sealt abi otsimist alustada.  Teise lisanduse teen soovitusele nr 20 – ka mõttekaaslased võivad teid alt vedada; loomaõiguslus on raske valdkond, aga kõigis korraga ei ole võimalik pettuda, liikumine on globaalne ja samu väärtusi jagavaid inimesi on järjest rohkem.

 1. Hoia end. Sa ei saa kõiki päästa, võid ainult endast parima anda.
 2. Hoia sõpru. Neid ei ole liiga palju.
 3. See, et loomad terves maailmas kannatavad, ei ole sinu süü.
 4. Teadmine, et loomadel on alati raskem kui sinul, ei pruugi alati aidata. Sul on õigus nõrk olla.
 5. Ole vegan, aga ära võta vigu liiga tõsiselt.
 6. Liigu nii palju kui võimalik. Võib olla, et see on kõige tähtsam nõuanne.
 7. Ära võta kõiki abivajavaid loomi koju, sa ei mahu sinna lõpuks enam ise ära.
 8. Ära vihka teisi, nad on ainult inimesed.
 9. Ära vihka kogu maailma, ehkki ega siin palju armastusväärsetki ei ole.
 10. Sa ei pea olema ideaalinimene. Ära mõtle kogu aeg, kas su teod on eetilised või mitte.
 11. Õpi loomadelt, kuidas elada: koertelt mängulisust ja lojaalsust; lehmadelt sõprade hoidmist; jänestelt, mida süüa; sigadelt, kuidas pesa ehitada; kassidelt, kuidas magada ja huntidelt, kuidas olla vaba.
 12. Kui sa ei suuda vaadata pilte piinatud loomadest, siis ära vaata, vaid tee selle asemel midagi kasulikku.
 13. Tee vahepeal hoopis midagi muud.
 14. Veeda palju aega loomade seas, aga mitte ainult loomade.
 15. Tea juba alguses, et sinu eluajal ei muutu niipalju kui tahaksid. Väikesed saavutused on sellegipoolest olulised.
 16. Rõõmusta väikeste saavutuste üle ja ürita olla nii rõõmus kui saad.
 17. Ole valmis selleks, et vahetevahel tundub, nagu jookseksid peaga vastu seina.
 18. Ära põlga neid, kes enam ei jaksa.
 19. Loe palju, loomaõiguslasi on alati olnud.
 20. Kui Sul ei ole head pere, siis sul on alati mõttekaaslased.
 21. Võid olla kindel, et teed õiget asja ja sulle ei tundu, nagu oleksid ilmaasjata elanud.
 22. Kui sa ei ole veel midagi loomade heaks teinud, küsi endalt, miks. Võibolla sulle vastus ei meeldi.
 23. Tegutse!

Animal Activists Hold Memorial For Dead Animals In Federation Square

 

 

Website Powered by WordPress.com.