Hirmus lugu Hiiumaal

See jutuke on kirjutatud Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali jutuvõistluse jaoks ja on muidugi algusest lõpuni välja mõeldud – midagi sellist ei ole kunagi juhtunud. Mis muidugi ei tähenda, et Hiiumaal endiselt nõidu ei pesitseks.

Hiidlased on viimasel ajal arutanud, et kas Hiiumaal on nõidu põletatud või polegi. Kohalikes sotsiaalmeediagruppides käib vaidlus ja nõidade põletamise teemast on kirjutatud ka vähemalt kahes uuemas ilukirjandusteoses. Arutades aetakse segi 17ndal sajandil Hiiumaal tegutsenud nõiad ja ka hilisemad tervendajad, kes oma jõu hoopis usuletulemisega seoses said. Tegelikult ei tea keegi, kas jutt sellest, et võibolla kuskil Koidma kandis keegi põletati, üldse tõele vastab. Ajaloolased on öelnud, et see ei pruukinud üldse nii olla, sest Hiiumaale, mere taha, tulid suurelt maalt nõiadki pakku ja siin ei põletatud kedagi. Tänu Facebooki gruppidele läks see teema nii tuliseks, et suvehiidlased hakkasid mullu põletamiskohta otsimas käima,  igasugu uhhuutädid ja pendlivennad abiks. Kogu Kaibaldi nõmm ja ümbrus tallati ära ja seoti punaseid lõngu jms puude otsa, kus justkui oleks võinud see põletamiskoht olla. Umbes samal ajal hakkasid hoopis kaugemal, RMK Kapasto metsaonni juures imelikud asjad juhtuma. Alguses arvati, et seal käib keegi öösel lõket tegemas, aga kui juba kolmandad matkajad rääkisid Käina poes järsku süttivatest tuledest, mis sama kiiresti ka kustuvad, siis hakati asja uurima. Jahipiirkonna mehed panid Kapasto onni juurde jälgimiskaamerad ja vaatasid need iga paari päeva järel läbi. Videod olid nii imelikud, et ajasid hirmu peale. Keset ööd hakkas nagu märguande peale väike ala metsaonni õue peal põlema ja kuskilt polnud näha, kes selle põlema pani. Nii nagu tuli süttis, nii ta ka kustus ja kaugemale ei levinud. Vanemad ja targemad ütlesid, et nõiad on vihale aetud, aga hiidlastele omaselt kõige karmimatest lugudest väljapoole saart ei räägita ja nii see kuskile meediasse ei jõudnudki.  Igaks juhuks kutsuti kohalike juurtega arheoloog Monika, kes sondeeris mõnest kohast põlenud ala, aga ei leidnud muud iseäralikku kui noore rebase pealuu, mis oli poole meetri sügavusel ja tekitas ka küsimusi. Monika rääkis TikTokis sellepeale, et äkki nõid näitab oma põletamiskohta, aga ega see just teaduslik lähenemine polnud ja Turismiklaster palus video maha võtta, sest nii ei julge keegi enam Hiiumaale tulla. Niikuinii ei olnud Kapastol juba pool aastat keegi ööbida julgenud. Kuna keegi hiidlastest asjast enam ei rääkinud ja lugu prooviti maha vaikida, siis enne midagi uut ei juhtunudki kuni Joosepi droon üle Kapasto lendas. Pärast võis tehtud fotodelt üsna selgelt kokku lugeda: Me pole minema akandki.

Website Powered by WordPress.com.